GVON bezoek aan het Collectie Centrum Nederland

 

Boek van koningin Sophie

Boek van koningin Sophie

Aquarel van koningin Sophie

Aquarel van koningin Sophie

In het kader van het 100 jarig jubileum dat de GVON dit jaar viert, is een aantal activiteiten georganiseerd, waaronder dit bezoek aan het Collectie Centrum Nederland (CCNL) in Amersfoort. Dit gloednieuwe, geavanceerde en zeer omvangrijke depot bergt naast de collecties van het Rijksmuseum, het Openlucht museum ook de collectie van het Paleis Het Loo en die van de Geschiedkundige vereniging van Oranje-Nassau. De basis van deze zeer uitgebreide collectie werd gevormd naar aanleiding van de collectie uit de tentoonstelling die in 1923 werd georganiseerd ter gelegenheid van het 25 jarige jubileum van koningin Wilhelmina.

Wim Hoeven van het CCNL en Paul Rem, conservator van het paleis Het Loo leidden de leden rond en toonden hen bijzondere stukken uit de collectie van Het Loo en de GVON. Naast hele bijzonder stukken zoals een aantal kostbare schilderijen met als onderwerpen leden van de koninklijke familie door de eeuwen heen, omvat de collectie ook ‘gewone’ gebruiksvoorwerpen, zoals herdenkingsbekers, lampen, doosjes en veel meer.  Maar ook meubels die destijds werden gebruikt door de hofdames, lakeien die in de paleizen verbleven en werkten.

Bijzonder highlight in de collectie betreft een boek vol met aquarellen van diverse interieurs uit de paleizen, impressies van gemaakte reizen en impressie van de geboorte en jeugdomgeving van koningin Sophie. Dit zeer exclusieve boek is destijds via vele omzwervingen, van prins Alexander die het boek ooit van zijn moeder erfde tot uiteindelijk één van de GVON-leden die het aan de vereniging schonk. Daarnaast bleek koningin Paulowna over een bijzonder goed tekentalent te beschikken. Een door haar vervaardigde tekening bevond zich ook in de collectie.

 

Tekening van koningin Anna Paulowna

Tekening van koningin Anna Paulowna

Kortom voor de leden was dit een bijzondere gelegenheid om eens een beter en breder beeld te verkrijgen van de GVON-collectie, waarvan het Paleis Het Loo zeer geregeld gebruikt maakt voor haar tentoonstellingeVoor de leden die dit ook nog graag willen meemaken; voor de tweede rondleiding op vrijdag 2 juni as. Kan men zich nog inschrijven!

 

CCNL

CCNL

Click to access the login or register cheese