Nieuwe aanwinsten

Aanwinsten 2014

Penningen Tineke Nusink

Op 30 november 1813 landde Willem Frederik, de latere koning Willem I, op het strand bij Scheveningen. Deze gebeurtenis, die het begin van het Koninkrijk der Nederlanden markeert, werd vorig najaar feestelijk herdacht.

Ter gelegenheid van dit tweede eeuwfeest vervaardigde de beeldend kunstenaar Tineke Nusink (1951) twee kolossale bronzen gietpenningen. Beide penningen vertonen op de voorzijde het portret van de koning-in-spe en op de keerzijde diens landing bij Scheveningen. De eerste penning werd vervaardigd op verzoek van de Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte te Den Haag en is uitsluitend voor leden van De Witte te koop. Door beide penningen aan te kopen heet de Geschiedkundige Vereniging haar collectie hedendaagse historiepenningen met twee bijzondere exemplaren uit kunnen breiden.

Nusink1

Nusink2

 

Aanwinsten 2013

19e-eeuws gezicht op de achterzijde van Het Oude Loo

Het onderstaande paneeltje werd verworven op de voorjaarsveiling van veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem. De voorstelling van het anonieme schilderijtje was niet geidentificeerd, maar GVON lid Theo Stapelkamp herkende het als de achterzijde van Het Oude Loo in de 19e-eeuwse setting. Hij tipte het bestuur, waarna het paneeltje voor een bescheiden bedrag kon worden verworven.

Oude loo

Portret van Koning Willem-Alexander door Diederick Kraaijeveld

In opdracht van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau maakte Diederick Kraaijeveld (1963) een portret van koning Willem-Alexander. De kunstenaar had reeds een portret van Koningin Beatrix gemaakt, dit was te zien op de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’ op Paleis Het Loo (en van 12 juli t/m 1 september nog te zien op Paleis Soestdijk. Ook is door hem een portret van prinses Maxima gemaakt, dat zich in de collectie van de grote verzamelaar Aad Ouborg, de directeur van Princess,  bevindt.

Zijn portretten hebben door het gebruik van oud hout een geheel eigen stijl. In dit geval zal Kraaijeveld hout gebruiken dat o.a. afkomstig is van het VCL in Den Haag, de middelbare school van de toekomstige koning, de Leidsche Studenten Sociëteit Minerva, zijn studentenvereniging en het landgoed De Horsten in Wassenaar, waarop Eikenhorst staat.

Portret Kraaijeveld

Foto: Albertine Dijkema

 

Glassculptuur van Koningin Beatrix door Gemma en Vincent van Leeuwen

Ook de bijzondere glassculptuur van het kunstenaarsechtpaar Gemma en Vincent van Leeuwen was te zien op de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’. Het kunstwerk toont Beatrix en profil en bestaat uit dunne strookjes aan elkaar gelijmd glas.

vanleeuwen

 

Click to access the login or register cheese