Biljoen en Oranje, Hoogsteder lezing 2020

Onder grote belangstelling vond gisteren de jaarlijkse Hoogsteder lezing online plaats. De lezing werd gegeven door Jorien Jas namens de stichting Geldersch Landschap & Kastelen en was geheel gewijd aan kasteel Biljoen te Velp en Rheeden.

De stichting beheert kastelen en haar landschappen zoals Huis Verwolde, Zuypendaal en de kastelen Doorwerth, Hernen en Rosendael. Het uit circa 1530 stammende kasteel en landgoed Biljoen, ooit in opdracht van Karel van Egmont gebouwd, werd  door de stichting in 2008 verworven. Dit vond plaats nadat de laatste bewoner Johan Hendrik Willem Lüps was overleden en deze had testamentair vastgelegd dat het kasteel en landgoed blijvend moet worden bewoond en op basis van deze condities kon worden verkocht. Dit verklaart dan ook dat het kasteel thans nog wordt bewoond door het echtpaar Heesink, dat als partners destijds heeft meegefinancierd in de aankoop en de hierop volgende restauraties.

In relatie tot haar banden met het huis Oranje-Nassau dankt het kasteel haar bekendheid vooral aan het feit dat weduwe koningin Anna Paulowna in 1849, na het overlijden van haar echtgenoot koning Willem II ruim 11 maanden in dit kasteel verbleef, onder andere om te herstellen van haar ziekte. Zij verbleef hier op uitnodiging van haar vriendin barones Justine van Spaen (1780-1853), de toenmalige eigenaresse.

Minder bekend, maar saillant is tevens de bijzondere, op kunstliefde gebaseerde vriendschap van Justine’s zoon Johan Frederik Willem Carel van Hardenbroek (1807-1871) met koningin Sophie. Hij vertoefde veel in Parijs, waar hij grote hoeveelheden aan kunst kocht en deze naar Biljoen verzond om daar te stallen.

Een voorlopig laatste band met het huis van Oranje –Nassau werd gevormd door hofarchitect W.H. Kam die na de dood van zijn voorganger L.H. Eberson voor koning Wilhem III  en de bewoners van Biljoen heeft gewerkt.

Over het kasteel is sinds kort een boek verschenen, getiteld ‘Biljoen Kasteel-bewoners-landgoed’. Dit boek van Jorien Jas is te bestellen via WBOOKS.COM en de introductieprijs is EUR 39,95. Het kasteel is slechts incidenteel te bezoeken (tijdens monumentendagen), maar de prachtige landschapstuinen zijn te bezichtigen.

Click to access the login or register cheese