Royal Rebels

prinses Diana Harper's bazaar

Prinses Diana op de Cover van Harper’s bazaar

Vanaf 9 september tot en met 7 januari 2024 vindt in het Haags Kunstmuseum de tentoonstelling Royals Rebels plaats. In de tentoonstelling worden onder andere ook enkele kledingstukken getoond van wijlen prinses Diana, een koninklijke rebel bij uitstek, die in augustus jl. 26 jaar geleden overleed.

De Britten wisten hun stempel stevig te drukken op de modegeschiedenis. Van designers als Vivienne Westwood, Alexander McQueen en Stella McCartney tot de maatkleding van Savile Row, Britse schooluniformen, de Schotse ruit, kleding van de Britse Royal Family en hoeden voor Ascot van Philip Treacy en Stephen Jones. Ook de rebellen van Swinging London, punks en skinheads hadden in Engeland invloed op het modebeeld. Net als de royals zelf, waaronder de geliefde prinses Diana. Behalve mode-icoon was zij ook een rebel die mode aangreep om een statement te maken.

De garderobes van de Britse Royals worden overigens al decennialang wereldwijd bewonderd. Van de garderobes van prinses Diana en koningin Elizabeth II tot de kledingkeuzes van Kate Middleton en Meghan Markle.

In Nederland (en daarbuiten) wordt koningin Maxima als een dergelijk stijlicoon gezien, waarin haar dochters Amalia, Alexia en Ariane haar nu schoorvoetend volgen. Gravin Eloise gaat hierin al een beduidende stap verder, door de vele relevante statements die zij maakt in de media. Wellicht dat één van hen zich op den duur ook mag scharen onder de koninklijke rebellen, de toekomst zal dit leren:-)

 

Eloise van Oranje

Eloise van Oranje

Click to access the login or register cheese