Hoogstederlezing 2023, een groot succes!

Hoogstederlezing 12 december 2023

Een bijdrage van Piet Segers

Op dinsdagavond 12 december organiseerde de Geschiedkundige Vereniging Oranje Nassau in samenwerking met de Stichting Je Maintiendrai Nassau haar jaarlijkse Hoogstederlezing voor haar leden en donateurs.

De naam zegt het al, de bijeenkomst vond plaats in het prachtige pand van Hoogsteder & Hoogsteder aan de Lange Vijverberg in Den Haag. En zoals de heer J.W. Hoogsteder vertelde, een pand met directe herinneringen aan de familie Oranje Nassau, waarvan leden hier in vroeger jaren gewoond hadden.

Zo’n kleine 40 mensen hadden de weg gevonden naar deze mooie locatie.

Spreker deze avond was de heer Dr. Wolfgang Savelsberg, oud-hoofd Paleizen van de Kulturstiftung Dessau-Wörlitz in Dessau.

Tot zijn verrassing had hij de middag voor de lezing een koninklijke onderscheiding uitgereikt gekregen. Dit vanwege zijn verdiensten om het erfgoed van de familie Oranje Nassau in de paleizen rond Dessau en Wörlitz te bewaren en veilig te stellen.

De titel van zijn lezing was: ‘Oranienbaum als bedeutende Oranisch-Nassauissche Repräsentanz’.

In goed verstaanbaar Duits nam hij de aanwezigen mee door de geschiedenis van de familie Oranje Nassau in Dessau en Wörlitz. Met mooie ondersteunende beelden kwam de geschiedenis goed tot z’n recht.

Na afloop van de lezing was er een “aangeklede” borrel met de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en Dr. Savelsberg te feliciteren met zijn verkregen onderscheiding.

 

Van de gelegenheid werd goed gebruik gemaakt en waren vele geanimeerde gesprekken.

Uiteindelijk ging iedereen tevreden en met nieuw opgedane kennis weer huiswaarts.

Click to access the login or register cheese