Een exclusieve Oranjeroute

GVON excursie Tilburg 2023

GVON-Excursie 2023

Bijdrage van bestuurslid Piet Segers;

Je moet even doorzetten en je een weg banen door een toch wat kil aandoend stukje Tilburg maar dan sta je ook in een wel heel bijzonder gebouw. Het Textielmuseum.

Hier is oud en nieuw op een wel heel bijzondere manier samen gebracht. In architectuur, in apparatuur van de oudste machines tot computergestuurde exemplaren, maar zeker ook bij het onderwerp waar wij voor kwamen.

Aan het eind van de 18e eeuw had een koopman uit China een set gordijnen meegebracht voor Stadhouder Willem V. Dit ter verfraaiing van wat de Chinese zaal in Paleis Huis ten Bosch zou gaan heten. Maar hoe goed verzorgd ook, de tand des tijds sloeg ook hier onverbiddelijk toe.

Er moest wat nieuws komen. Iets nieuws wat recht doet aan de geschiedenis van de oude gordijnen, recht doet aan de huidige bewoners, recht doet aan Nederland. Er ontstond onder leiding  van het Rijks Vastgoedbedrijf een samenwerking tussen het Textielmuseum, de kunstenaar Liesbeth Stinissen en tal van vrijwilligers. Het resultaat is wel iets spectaculairs!

En juist dit resultaat stond deze middag exclusief voor onze Vereniging GVON en de Stichting JMN centraal. De ontwerpster Liesbeth Stinissen nam ons in een boeiende presentatie mee door haar creatieve zoektocht. Laten inspireren door de oude gordijnen met vooral Chinese motieven en dat omvormen naar Nederland. De Chinese wateren werd onze delta, de Chinese natuur werden onze bomen en struiken. De Chinese gebouwen werden gestileerde kenmerkende Nederlandse gebouwen. We zagen die transformatie voor onze ogen plaatsvinden.

Over de gordijnen kun je van Limburg (onder) naar de Waddeneilanden als het ware drie routes volgen. Eén over water met daarmee verbonden gebouwen en taferelen, één over natuur, kunst en wetenschap en één over de Nederlandse geschiedenis gerelateerd aan de Koninklijke familie. Met name langs die route nam Liesbeth ons in detail mee.

Voor ons was een exclusief tijdslot op de tentoonstelling zelf ingericht zodat we in alle rust en onder elkaar de resultaten konden zien en wel van heel nabij bekijken. Liesbeth bleef ook daar bij ons zodat alle vragen adequaat beantwoord konden worden. De oude gordijnen, die er ook lagen, waren echt tot op de draad versleten. Maar de nieuwe hingen er in volle glorie. Hier kwam het kunstenaarschap van Liesbeth Stinissen, de handvaardigheid van zo’n 80 vrijwillige borduursters (waaronder ook koningin Maxima) en de productie kwaliteit van het Textielmuseum in optima forma tezamen.

Weer een heel geslaagde excursie waarbij een deelnemer opmerkte: zulke uitstapjes maken het nu juist zo de moeite waard om lid te zijn van de GVON!

 

GVON-Excursie Tilburg 2023

GVON-Excursie Tilburg 2023

Click to access the login or register cheese