Willem Lodewijk-Jaar opent in Hofstad Leeuwarden Gecanceld!

Friesland herdenkt stadhouder Willem Lodewijk van Nassau

In Hofstad Leeuwarden wordt vrijdag 13 maart het startsein gegeven voor het Willem Lodewijkjaar. Met allerlei activiteiten brengt Friesland een jaar lang een ode aan deze Nassautelg. Een stadhouder die van grote betekenis was voor Noord-Nederland. Een man die in Friesland nog altijd vol eerbied ‘ús Heit’ wordt genoemd, onze vader. 

In 2020 is het vierhonderd jaar geleden dat Willem Lodewijk van Nassau (1560-1620) overleed in Leeuwarden. Deze populaire stadhouder, verre familie van onze huidige koning, zette zich 36 jaar lang op uitmuntende manier in voor Friesland én Noord-Nederland. Zo haalde hij met zijn neef Maurits grote militaire successen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Daarnaast zette hij zich in voor de kerkhervorming en was hij medeoprichter van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Franeker.

Het jubileumjaar start in de Grote- of Jacobijnerkerk
Van expositie tot symposium, van concert tot cultuureducatie: met allerlei activiteiten wordt in 2020 een ode gebracht aan Willem Lodewijk. De organisatie van het herdenkingsjaar ligt in handen van de Stichting Nassau en Friesland. Het Willem Lodewijk-jaar wordt op vrijdag 13 maart officieel geopend in de Grote- of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. De locatie waar ‘ús Heit’ vierhonderd jaar geleden werd bijgezet in wat nu het familiegraf van de Friese Nassaus is.

Het verhaal van Willem Lodewijk 
Constante militaire dreiging, grote spanningen op religieus gebied. De jaren ‘80 van de zestiende eeuw waren geen makkelijke periode voor een jonge stadhouder. Toch verbond graaf Willem Lodewijk zijn lot aan het opstandige Friesland. Hij bleek niet alleen een uitstekend legeraanvoerder, maar ook een kundig bestuurder. Hij bracht rust in turbulente tijden en maakte zich in Den Haag sterk voor de Friese en Noord-Nederlandse belangen. Ook wordt hij gezien als één van de ‘founding fathers’ van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

Leeuwarden Hofstad
Leeuwarden is de bakermat van de Friese tak van de Nassaus: de voorouders van onze huidige koninklijke familie. Er zijn in de stad nog veel sporen te vinden uit de tijd dat de Nassaus hier hun hofhouding hadden. Stadspaleis het Princessehof, stadspark de Prinsentuin, het Stadhouderlijk Hof en het familiegraf in de grafkelder van de Grote- of Jacobijnerkerk zijn daar voorbeelden van.

Kijk voor meer informatie en een overzicht van activiteiten op: www.willemlodewijkjaar.nl

Voor deelname aan de opening op vrijdag 13 maart 2020  (van 14.30 tot 16.30 uur) in de Grote- of Jacobijnenkerk in Leeuwarden kunt zich aanmelden door  middel van een email naar; info@willemlodewijkjaar.nl

 

 

Click to access the login or register cheese