Symposium Sint-Petersburg

Ook in Rusland werd er in 2016 veel aandacht besteed aan Anna Pavlovna die in 1816 met Willem Frederik van Oranje Nassau trouwde en koningin van Nederland werd. Op 16 november vond in de Hermitage in Sint Petersburg een symposium plaats dat gewijd was aan de Russische tsarendochter.

Onder de tien sprekers waren ook vier Nederlanders die op uitnodiging van de Consul Generaal Hans Wesseling naar de besneeuwde stad aan de Neva waren gekomen. Voor de pauze spraken de historici Bernard Woelderink (voormalig directeur van het Koninklijk Huisarchief in Den Haag), Henk Slechte (een van de samenstellers van de tentoonstelling over de kunstschatten van Willem II in Dordrecht) en Nicolaas Conijn die de Russisch orthodoxe kapel van de Heilige Maria Magdalena van Anna Pavlovna in de Haagse Obrechtstraat beheert. Na de middagpauze opende schrijfster Thera Coppens het programma met een lezing over haar boek ‘Marie-Cornélie dagboek van de reis naar het hof in Sint-Petersbrug 1824-1825’. Deze biografie van een bijzondere hofdame verschijnt in 2017 in Russische vertaling. Voordat de vier sprekers terugkeerden naar Nederland bezochten ze het Pavlovpaleis waar Anna woonde voordat ze als bruid naar ons land vertrok.

Een uitgebreid reisverslag is te vinden op de website van Thera Coppens.

img_2097

De Nederlandse delegatie voor het geboortepaleis van Anna Pavlovsk.
Van rechts naar links: Claas Conijn, Thera Coppens, Henk Slechte, Bernard Woelderink en medewerkers van de Hermitage en het Nederlandse Consultaat.

Click to access the login or register cheese