Lustrum GVON-100 jaar publicaties

Op vrijdag 26 mei 2023 viert de GVON haar 100 jarig bestaan. Dit feestelijk Lustrum, met een uitgebreid programma zal plaatsvinden in het Paleis Het Loo.

In 1923 werd het Zilveren Regeringsjubileum van koningin Wilhelmina gevierd. In de Gotische Zaal van het Koninklijk Paleis Kneuterdijk was een Oranje-Nassau Tentoonstelling te zien. Bij deze tentoonstelling verscheen een kleine catalogus. Dit was de eerste publicatie van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau (voorheen het Oranje-Nassau Museum).

Het jaar erop volgt het eerste jaarverslag van de “Vereeniging Oranje Nassau Museum”. Erna volgen vele jaarverslagen met lezenswaardige artikelen van vele auteurs. In 1978 wordt het dan jaarboek genoemd met daarin opgenomen het jaarverslag. Het groeit daarna in omvang en uitvoering tot het huidige kleurrijke boek zoals we dat nu kennen.

Tekst en afbeeldingen met dank aan mevrouw L. Van Rijckevorsel

Exclusief voor Stichting Koninklijk Apeldoorn is een weetje over de eerste publicatie en het ontstaan van de vereniging geschreven door Drs. Marieke Spliethoff, oud-conservator van Paleis Het Loo.

Click to access the login or register cheese