Haags Historisch Museum programma 2019 – 2020

‘Van schilderij tot poppenhuis: in het Haags Historisch Museum ontdek je de geschiedenis en ontwikkeling van de stad Den Haag.’

In 2019 zijn er de volgende tentoonstellingen:

Tot en met 14 april

Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht en moord.

Vierhonderd jaar geleden, op 29 augustus 1618, werd Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof gearresteerd op verdenking van hoogverraad. De oude staatsman werd opgesloten, veroordeeld en uiteindelijk na bijna negen maanden gevangenschap op 13 mei 1619 op het Binnenhof onthoofd. Nog steeds geldt Oldenbarnevelt (1547-1619) als een van de grootste staatsmannen uit de Nederlandse geschiedenis, dé bouwer en stichter van de Nederlandse staat. Ondanks die reputatie werd nooit eerder in Den Haag een tentoonstelling aan hem gewijd.

Gouden Eeuw in Den Haag. Glans, glorie en misère.

28 april 2019 t/m 8 september 2019

Den Haag was in de Gouden Eeuw hét centrum van de macht en het politieke middelpunt van ons land. In Den Haag woonden bovendien de Oranjes, die als stadhouders een machtspositie genoten. Rond het Binnenhof, het oudste regeringscentrum ter wereld, verrezen indrukwekkende stadspaleizen voor diplomaten en rijke burgers. Hun aanwezigheid stimuleerde de productie van luxegoederen en ambitieuze architectuurprojecten. In de tentoonstelling de Gouden Eeuw in Den Haag zoomt het Haags Historisch Museum in op de maatschappij in deze periode en onderzoekt het de verschillen tussen het beeld dat we hebben en de realiteit. Want was alles wel zo ‘goud’ als het lijkt?

Nooit gebouwd Den Haag

september 2019 t/m januari 2020

Een stad is altijd in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt en weer bijgebouwd. Het lijkt vanzelfsprekend dat de stad is zoals hij is. Toch kent iedere stad ook alternatieve plannen en ontwerpen die om uiteenlopende redenen nooit verder zijn gekomen dan de tekentafel. Al die nooit uitgevoerde plannen vormen samen een parallelle werkelijkheid, die van het nooit gebouwde Den Haag. In de tentoonstelling Nooit gebouwd Den Haag en de gelijknamige publicatie worden spectaculaire ontwerpen getoond vanaf de zestiende eeuw tot nu.

Click to access the login or register cheese