De dochters van de Winterkoningin. Vier prinsessen in ballingschap

Vierhonderd jaar geleden, april 1621, vluchtte Elizabeth Stuart – de Winterkoningin – met haar gezin naar oom Maurits van Oranje-Nassau in Den Haag. Nancy Goldstone vertelt hier het opzienbarende verhaal van Elizabeth en haar vier dochters, die de loop van de geschiedenis bepaalden: Elisabeth, Louise Hollandine, Henriëtte Maria en Sophia.

Het sprookjeshuwelijk tussen Elizabeth, kleindochter van de Schotse koningin Mary Stuart, en Frederik van de Palts, de koning van Bohemen, loopt uit op een nachtmerrie als zij na één jaar al verdreven worden. Het koningspaar is niet welkom in Engeland bij Elizabeths vader, koning Jacobus, die haar populairiteit vreest. Het kinderrijke gezin gaat in ballingschap in Den Haag bij oom Maurits van Oranje-Nassau.

De dertien kinderen worden in het koninklijke kinderverblijf in Leiden opgevoed in de kunsten en wetenschappen. Het rijke en tolerante (naar zeventiende-eeuwse maatstaven) Holland werkte als een magneet op zowel academici als kunstenaars. Meesterschilder Gerard van Honthorst werd Elizabeths officiële hofschilder. De filosoof René Descartes onderhield een bijzondere vriendschap met prinses Elisabeth.

Van de vrouwelijke tak van deze familie stamt, in een onafgebroken lijn, iedere Engelse monarch af, vanaf George I, via de memorabele Victoria en de onverzettelijke Elizabeth II, tot en met de kinderen van de huidige hertog en hertogin van Cambridge, prins William en Kate Middleton. Maar hun nalatenschap omvat meer: samen vormden deze vrouwen het weefgetouw waarop het tapijt van Europa is geweven. Het leven van Elizabeth Stuart en haar dochters was vervlochten met alle belangrijke gebeurtenissen van hun tijd, niet alleen de politieke krachtmetingen, maar ook de religieuze, artistieke en filosofische bewegingen die in die periode een overheersende invloed hadden en de weg zouden bereiden voor de Verlichting.

Zonder deze familie is het onmogelijk om de complexiteit van de zeventiende eeuw volledig te begrijpen. De ruim veertig jaar dat de Winterkoningin in Nederland verblijft, geeft een goed inzicht in het leven aan het hof in ons eigen land.

Nancy Goldstone (1957) is historicus en schrijver, gespecialiseerd in de middeleeuwen en de zeventiende eeuw. Ze schreef al een zestal boeken. De dochters van de Winterkoningin is haar eerste boek dat in het Nederlands wordt vertaald.

Nancy Goldstone – De dochters van de Winterkoningin. Vier prinsessen in ballingschap | Oorspr. titel Daughters of the Winter Queen, vertaling Ronnie Boley| Omniboek | ISBN 9789401917612  | paperback, 416 pagina’s | verkoopprijs ca. € 29,99

Ook verkrijgbaar als e-book

 

 

 

Click to access the login or register cheese