Briefwisselingen van Hollandse en Friese Stadhoudersvrouwen online!

In samenwerking met Koninklijke Verzamelingen Den Haag en Oxford University’s (Women) Early Modern Letters Online, (W)EMLO, heeft het Huygens ING circa 4000 brieven digitaal beschikbaar gesteld van zes vooraanstaande vrouwen uit de Republiek der Verenigde Nederlanden digitaal beschikbaar gesteld; die van de Oranje en Stuart hoven in Den Haag: Amalia van Solms-Braunfels (1602-1675), Mary Stuart (1631-1640) en Mary II Stuart (1662-1694), en die van het Friese Hof in Leeuwarden: Sophia Hedwig von Braunschweig-Wolffenbüttel (1592-1642), Albertine Agnes van Oranje-Nassau (1634-1696) en Henriëtte Amalia von Anhalt Dessau (1666-1726).

De meeste brieven van deze zes vorstinnen waren tot nu toen niet ontsloten, noch gedigitaliseerd. Deze digitale editie maakt het mogelijk om nieuw wetenschappelijk onderzoek te verrichten naar de invloed die deze vrouwen hadden op de politieke, culturele en sociale processen, zowel binnen als buiten de zeventiende eeuwse Republiek der Verenigde Nederlanden.

Op de website is een overkoepelende pagina opgenomen met brieven van alle zes vrouwen;

  1. Sophia Hedwig von Braunschweig Wolffenbüttel, echtgenote van Ernst Casimir van Nassau-Dietz: 169 brieven.
  2. Amalia van Solms-Braunfels, echtgenote van Frederik Hendrik van Oranje-Nassau: 1,177 brieven.
  3. Mary Stuart, echtgenote van Willem II van Oranje-Nassau: 352 brieven.
  4. Albertine Agnes van Oranje-Nassau, echtgenote van Willem Frederik van Nassau-Dietz: 782 brieven.
  5. Mary (II) Stuart, echtgenote van Willem III van Oranje-Nassau: 119 brieven.
  6. Henriette Amalia von Anhalt-Dessau, echtgenote van Hendrik Casimir II van Nassau-Dietz: 1,352 brieven.

De website biedt tevens toegang tot een digitale tentoonstelling, waarin korte biografieën van de echtgenotes van de stadhouders en enkele voorbeeldbrieven zijn opgenomen. Een inzoombare kaart toont daarnaast de voornaamste verblijfplaatsen van de Hollandse en Friese stadhouders en hun echtgenotes. Binnenkort zal deze tentoonstelling ook het correspondentienetwerk van de stadshoudersvrouwen met behulp van visualisaties zichtbaar maken.

Momenteel wordt gewerkt aan de invoer van de brieven van de vier vrouwen van Willem van Oranje: Anna van Egmond, Anna van Saksen, Charlotte de Bourbon en Louise de Coligny. Deze zullen in 2020 beschikbaar komen. Hierna volgen de correspondenties van Marie Louise van Hessen-Kassel, Anna van Hannover en Wilhelmina van Pruisen.

Click to access the login or register cheese