Blog 5 GVON Reis Thüringen

1 juli;

Vanmorgen hebben we Schloss Burgk bezocht, de burcht van de vorstelijke familie Reuss. Ons bezoek begon met een prachtig orgelconcert in de schitterende Slotkapel uitgevoerd op een Silbermannorgel.
Daarna volgde een rondleiding door het slot waar ook twee Oranje portretten hangen. Het eerste is van Willem van Oranje en het tweede is van Prinses Wilhelmina Louise van Nassau-Weilburg, dochter van Prinses Carolina van Oranje-Nassau, zus van Prins Willem IV. Zij is in 1765 in Den Haag geboren en was getrouwd met Fu(umlaut)rst Heinrich XIII Reuss.

 

Zwevende apostel, slotkapel Burgk

Zwevende apostel, slotkapel Burgk

 

Schloss Burgk

 

Willem van Oranje Schloss Burgk

Willem van Oranje Schloss Burgk

Na de lunch gingen we naar Saalfeld. Er werd kort gestopt bij het voormalig slot van de familie Saksen-Coburg-Saalfeld. Het is nu in gebruik als kantoorpand en was niet te bezichtigen. Daarna werd een kort bezoek gebracht aan het centrum van Saalfeld.

 

Saalfeld

Saalfeld

Morgen is de laatste dag en rijden wij weer terug naar Nederland. Onderweg bezoeken wij nog Schloss Friedenstein in Gotha.

Groet Ineke

Sterke vrouwen van Nassau vormt het thema van de GVON studiereis naar Thüringen en Midden-Duitsland. Centraal staat Juliana van Stolberg (1506-1580), geboren op het slot Stolberg en stammoeder van het Huis Oranje-Nassau. Op deze reis volgen wij de jongere vrouwen Van Nassau die voor hun huwelijken elders terechtkwamen en in hun nieuwe omgeving vaak een grote rol speelden. Zij leefden op het breukvlak van Lutheranisme en Calvinisme en maakten (het begin van) de verwoestende 30-jarige godsdienstoorlog in Duitsland mee. De banden met de Nederlanden waren vaak hecht. Deze reis is georganiseerd door Historizon en de heer B. Bilker (voorzitter van de Stichting Nassau en Friesland) draagt zorg voor de begeleiding.

Click to access the login or register cheese