Blog 3 GVON Reis Thüringen

29 juni 2022;

Het was weer een drukke en interessante dag. Vanochtend stond in het teken van de ontmoeting tussen Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik van Mecklenburg. Koningin Wilhelmina en Koningin Emma waren begin 1900 op bezoek in Schwarzburg. Zij logeerden in Hotel Weisser Hirsch dat nu helaas gesloten is. Wilhelmina en Emma bezochten Paulinzella, een middeleeuwse ruïne uit de 11e eeuw vlak bij hun hotel. Inmiddels is een klein gedeelte gerestaureerd. Paulinzella was onze eerste bezoek gevolgd door een bezoek aan Schloss Schwarzburg. Dit slot werd in de Tweede Wereldoorlog op bevel van Hitler ontruimd en daarna gestript. In de loop der jaren is het vervallen tot een ruine, maar is nu weer gedeeltelijk hersteld. In Schloss Schwartzburg ontmoetten Wilhelmina en Hendrik elkaar voor het eerst. Nu is alleen de Kaisersaal in oude glorie hersteld.

 

 

Na de lunch volgde een stadswandeling door Arnstadt in het teken van Gunther XLI van Schwarzburg-Arnstadt en Catherina van Nassau, zuster van Willem van Oranje. Prachtig oud stadje, we bezochten o. a. de Liebfrauenkirche met een prachtig monument ter nagedachtenis aan Günther en Catherina.

 

 

Thüringen GVON 2022

GVON reis Thüringen 2022

 

Sterke vrouwen van Nassau vormt het thema van de GVON studiereis naar Thüringen en Midden-Duitsland. Centraal staat Juliana van Stolberg (1506-1580), geboren op het slot Stolberg en stammoeder van het Huis Oranje-Nassau. Op deze reis volgen wij de jongere vrouwen Van Nassau die voor hun huwelijken elders terechtkwamen en in hun nieuwe omgeving vaak een grote rol speelden. Zij leefden op het breukvlak van Lutheranisme en Calvinisme en maakten (het begin van) de verwoestende 30-jarige godsdienstoorlog in Duitsland mee. De banden met de Nederlanden waren vaak hecht. Deze reis is georganiseerd door Historizon en de heer B. Bilker (voorzitter van de Stichting Nassau en Friesland) draagt zorg voor de begeleiding.

Click to access the login or register cheese