Koning Willem I – Bank

KONING  WILLEM I – BANK

Ter herinnering aan de bijzondere levensloop van
Willem Frederik Prins van Oranje-Nassau,
geboren op 24 augustus 1772 in Huis ten Bosch

De prins was voorbestemd om zijn vader op te volgen als stadhouder Willem VI. In 1791 trouwde hij met zijn nicht prinses Wilhelmina van Pruisen.

Door de inval van de Fransen in 1795 moest het gezin uitwijken naar Engeland en vervolgens naar Berlijn.

In de jaren 1802-1806 was de prins de eerste seculiere vorst van Fulda, waarbij hij tevens heerste over Corvey, Weingarten en Dortmund. In Fulda werd in 2014 een gedenkzuil opgericht ter herinnering aan de belangrijke initiatieven, die hij in die korte periode heeft ontwikkeld.

Op 30 november 1813 keerde Willem Frederik in Scheveningen terug op vaderlandse bodem, en werd hij uitgenodigd om als soeverein vorst de regering op zich te nemen.

Zijn inhuldiging als koning Willem I volgde op 21 september 1815, nadat op het Congres van Wenen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden waren samengevoegd tot het Koninkrijk der Verenigde Nederlanden.

Tevens werd hij groothertog van Luxemburg. Na de Belgische Opstand in 1830 zouden de zuidelijke provincies verder gaan als het Koninkrijk België.

Koning Willem I heeft veel bijgedragen aan de economische opbloei van Nederland, onder meer door het laten aanleggen van kanalen.

In 1840 deed hij afstand van de troon ten gunste van zijn zoon, koning Willem II. Met zijn tweede echtgenote bracht hij zijn laatste levensjaren door in Berlijn, waar hij op 12 december 1843 is overleden.

Deze bank, aangeboden door de
Stichting Je Maintiendrai Nassau,
is geplaatst in 2023

 

 

 

Click to access the login or register cheese