Voorjaarsexcursie Diest

Beste leden,

Filips Willem van Oranje, zoon van Willem de Zwijger en Heer van Diest, ligt in 2018 alweer 400 jaar begraven in de Sint-Sulpitiuskerk te Diest. De stad Diest wil er dan ook aandacht aan geven met een unieke tentoonstelling. Maar wie was die Prins Filips Willem nu in feite? Waarom verbleef hij in de 17e eeuw in Diest? En hoe werd Diest nu een Oranjestad? Kortom, reden genoeg om met onze voorjaarsexcursie 2018 naar Diest in België te gaan.

Datum: zaterdag 14 april 2018.

.


Programma

09.30 uur:          
Vertrek met een luxe touringcar vanaf NS Station Den Haag Centraal naar Diest in België.
Ons GVON lid Pieter Schipperus heeft een boek geschreven over Philips Willem. Tijdens de busreis zal dhr. Schipperus het een en ander vertellen over zijn onderzoek en de resultaten met ons delen.

11.45 uur:          
Aankomst in Diest bij de historische Lakenhalle. We worden hier ontvangen met koffie met wat lekkers. Vervolgens krijgen we een inleiding op de tentoonstelling door mw. Elise Verhaegen, projectcoördinator Filips Willem 2018. Aansluitend kunt u dan zelf de tentoonstelling bekijken. De tentoonstelling focust zich op de figuur Prins Filips Willem en de stad Diest tijdens de opstanden in de 16de en 17de eeuw.

13.30 uur:          
We laten ons weer een kop koffie of thee inschenken met een lekker broodje erbij.

14.15 uur:          
Bezoek aan de Sint-Sulpitiuskerk om het graf van de prins te bezoeken. De vereniging Vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk organiseert daarnaast een speciale tentoonstelling in de kerk die de kunstvoorwerpen uit de periode van Prins Filips Willem extra belichten.

15.15 uur:          
Bezoek aan het stadsmuseum De Hofstadt. De rijke kunstverzameling reflecteert het boeiende verleden van de stad en laat u kennismaken met het ontstaan van Diest als Oranjestad. Niet te missen in de collectie zijn de kunstschatten en gebruiksvoorwerpen van de Oranjes, waaronder het harnas van Prins Filips Willem! Voor deze gelegenheid wordt daarbij een tentoonstelling georganiseerd met munten en penningen van Prins Filips Willem van Oranje.

16.15 uur:          
Tijd voor een drankje in het centrum van deze mooie stad (op eigen gelegenheid).

17.00 uur:          
Onze bus vertrekt weer richting Nederland.

19.00 uur:          
Aankomst bij NS-station Den Haag Centraal.

Achtergrond informatie

Filips Willem in al zijn facetten…

Op 1 april 1618 is het 400 jaar geleden dat Prins Filips Willem van Oranje zijn laatste rustplaats kreeg in de Sint-Sulpitiuskerk te Diest. De stad Diest organiseert daarom van 31 maart tot en met 20 mei 2018 een tentoonstelling in de Lakenhalle, de Sint-Sulpitiuskerk en museum De Hofstadt rond de figuur van Prins Filips Willem. De tentoonstelling werpt een blik op de internationale opstanden in de tweede helft van de 16de eeuw en begin 17de eeuw en laat je toetreden tot de hofcultuur van de internationale adel. Benieuwd naar de positie van Prins Filips Willem en Diest in dit verhaal? Maak dan een bezoek aan de tentoonstelling.

 

Historische tentoonstelling: “Filips Willem. Prins van Oranje (1554-1618), Heer van Diest”

Een tentoonstelling in de historische Lakenhalle van 31 maart tot en met 20 mei 2018 vormt de basis van het feestjaar Filips Willem 2018 in Diest. De tentoonstelling focust zich op de figuur Prins Filips Willem en de stad Diest tijdens de opstanden in de 16de en 17de eeuw.

Zowel het leven van de prins als de geschiedenis van de stad Diest werd in de 2de helft van de 16de eeuw getekend door tragedie. Prins Filips Willem werd op 19 december 1554 geboren in het Nederlandse Buren als zoon van Willem van Oranje (Willem de Zwijger). Bij zijn doopsel kreeg hij de latere koning Filips II als peter. Als oudste zoon van Willem van Oranje leek zijn toekomst er zeer rooskleuring uit te zien, maar niets is minder waar. Door de opstanden in de Nederlanden neemt zijn leven een enorme wending en wordt de familie van Oranje-Nassau verscheurd. Ook het leven van de Diestenaren en inwoners van de regio wordt getekend door repressie en armoede. Even lijkt het erop dat de Oranjes het onderspit moeten delven, maar aan het begin van de 17de eeuw komt er een keerpunt in het familiedrama en de toestand in Diest… benieuwd naar het hele verhaal? Breng dan zeker een bezoekje aan de tentoonstelling in de Lakenhalle!

 

De Sint-Sulpitiuskerk te Diest: de laatste rustplaats van Prins Filips Willem van Oranje

Op 1 april 1618 werd Prins Filips Willem van Oranje, in uitvoering van zijn testament, begraven in de Sint-Sulpitiuskerk te Diest. Dit was echter niet zijn enige wens: hij verzocht ook dat er een jaargetijde voor hem gehouden werd in de kerk. Aanvankelijk werd deze viering jaarlijks gehouden, maar na verloop van tijd raakte het ritueel in onbruik. In 2008 hebben de Vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk, onder impuls van deken Felix Van Meerbergen, deze mooie traditie echter nieuw leven ingeblazen en is er weer een jaargetijde ter ere van onze Prins Filips Willem van Oranje.

Naar aanleiding van de tentoonstelling in de Lakenhalle opent de Sint-Sulpitiuskerk speciaal haar deuren om de bezoekers de kans te geven om ook het graf van de prins te bezoeken. De vzw Vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk organiseert daarnaast in dezelfde periode een speciale tentoonstelling in de kerk die de kunstvoorwerpen uit de periode van Prins Filips Willem extra belichten. Een unieke kans dus om een groet te brengen aan het graf van de prins en de prachtige kunstschatten van de Sint-Sulpitiuskerk te ontdekken!

 

Stadsmuseum De Hofstadt: verblijfplaats van de Heren van Diest

In het hart van de stad, op een boogscheut van de tentoonstelling in de Lakenhalle, ligt het stadsmuseum De Hofstadt. Het museum is gelegen in de prachtige middeleeuwse kelders van het stadhuis en was destijds de verblijfplaats van de Heren van Diest. De rijke kunstverzameling reflecteert het boeiende verleden van de stad en laat je kennismaken met het ontstaan van Diest als Oranjestad. Niet te missen in de collectie zijn de kunstschatten en gebruiksvoorwerpen van de Oranjes, waaronder het harnas van Prins Filips Willem! Voor de gelegenheid wordt door de Diestse Studiekring voor Numismatiek vzw daarbij een tentoonstelling georganiseerd met munten en penningen van Prins Filips Willem van Oranje.

 

Click to access the login or register cheese