Marianne, de vergeten prinses van Oranje

In Oudheidkundige Museum De Vergulde Swaen is op dit moment een tentoonstelling te zien over prinses Marianne (1810-1883), samengesteld door Kees van der Leer

Prinses Marianne werd in 1810 geboren als jongste dochter van de latere Koning Willem I der Nederlanden. Zij kwam ter wereld in Berlijn waar haar vader met zijn gezin in ballingschap verbleef. Toen in 1813 de Oranjefamilie terugkeerde naar Nederland was het 3-jarige prinsesje voor veel Hollanders een verrassing. Zij groeide op als een knappe sprookjesprinses, die op 20-jarige leeftijd huwde met haar neef Albrecht van Pruisen. Maar het huwelijk werd een mislukking.

Uit de liefdesrelatie met haar lakei-bibliothecaris Johannes van Rossum werd een buitenechtelijke zoon geboren. Tegen alle regels van haar tijd in wilde Marianne deze zoon een normale plek in haar leven geven omdat hij, naar zij schreef, ‘uit liefde was geboren’. Dit leidde tot heftige conflicten met haar Oranjefamilie. Door haar buitenechtelijke relatie werd Marianne nog tijdens haar leven het ‘zwarte schaap van Oranje’ en zwegen de geschiedenisboeken haar dood. Ten onrechte, want deze Oranjeprinses was een bijzondere vrouw. Haar kunstzinnigheid, haar grote collectie schilderijen en haar eigen, voor iedereen toegankelijke museum, waren zeer opmerkelijk, evenals haar creativiteit, zakelijke inzichten en bovenal haar liefdadigheid. De expositie in de Vergulde Swaen geeft aan de hand van diverse prenten en andere afbeeldingen een beeld van haar leven, haar buitenplaatsen te Voorburg en haar kastelen in Camenz en Reinhartshausen. Ook haar vriendschap met de kunstenaarsfamilie Postma en met dominees komen ter sprake. Blikvanger op de expositie zijn twee, naar originele schilderijen vervaardigde kostuums die Nel Kars droeg tijdens haar solotoneelvoorstelling ‘Marianne de romantische Oranje’.

 

Click to access the login or register cheese