Geschiedenis Magazine

In het komende nummer van Geschiedenis Magazine wordt aandacht besteed aan Maurits van Oranje (1567-1625) als militair strateeg.

Dit nummer niet missen? Word nu abonnee en profiteer van de speciale aanbieding:
1 jaar van € 59,95 voor slechts € 37,50 + cadeaus!

gm_8_2016

 

Prins Maurits: militair genie

Auteur: Mike Harmsen
Op de cover van het decembernummer van Geschiedenis Magazine prijkt prins Maurits. Anders dan zijn vader Willem van Oranje, die uitblonk als charmante diplomaat, was Maurits een ijzervreter. Tijdens veldtochten was hij soldaat onder de soldaten, maar Maurits was ook een geniaal vernieuwer. Zijn militaire innovaties veranderden de oorlogvoering voorgoed, sommige ervan werden tot in de 19e eeuw op grote schaal toegepast.

Terreurgolf: anarchisten slaan toe rond 1900

Auteur: Ivo van de Wijdeven
Rond 1900 werd de westerse samenleving getroffen door een golf van terreuraanslagen. Niet alleen prominenten zoals keizerin Sissi en de Amerikaanse president McKinley vonden de dood, voor het eerst waren ook burgers het slachtoffers, onder meer bij een bomaanslag op een Parijs’ café. Hoe gingen de westerse overheden om met deze terreurdreiging?

 

Machtige vrouwen in het Oude Egypte

Auteur: Joost Vermeulen
‘Meesteresse van het huis’, zo wordt in de Oudegyptische literatuur de vrouw vaak genoemd. Haar plaats in de samenleving lijkt duidelijk: de vrouw bestierde het huishouden, buitenshuis was de man baas. Toch speelden in het oude Egypte vrouwen een verrassend grote rol in het openbare leven.

 

Begin van de NSB

Auteurs: Robin de Slaa en Edwin Klijn
De partij die Anton Mussert 85 jaar geleden uit de grond stampte, was niet meteen een succes. Pas toen landelijke kranten aandacht aan de NSB besteedden, en andere fascistische partijtjes er een potje van maakten, stroomden de leden toe.

 

Doodsvijanden: Lodewijk XIV vs. Willem III

Auteur: Luc Panhuysen
Zonnekoning Lodewijk XIV meende dat de Franse veiligheid het best was gediend met pontificale agressie. Het was een misvatting. Hij stuitte op een briljante tegenstander, de Nederlandse prins Willem III van Oranje, die hem meesleurde in een maalstroom van geweld waardoor de Franse veiligheid steeds meer in het gedrang kwam. Alsof je de krant van vandaag openslaat.

 

1875: Hollandse dame vecht tegen de Turken

Auteurs: Wim van den Bosch en René Grémaux
Vrouwen vechten tegenwoordig mee in het leger, maar in de 19e eeuw was een vrouw aan het front hoogst uitzonderlijk, zeker in de voorste gelederen. De Nederlandse Jenny Merkus was zo’n uitzondering: ze streed in de Balkan tegen de Turken. De buitenlandse pers was lyrisch over haar moed maar Nederlandse kranten waren terughoudender.

 

Wel of geen held? Waarom Van Speijk ‘dan liever de lucht in’ ging

Auteur: Ronald Prud’homme van Reine
Jan van Speijk liet in 1831, tijdens de Belgische Opstand, bij Antwerpen een schip ontploffen. Volgens de overlevering deed hij dat om de eer van de Nederlandse vlag te redden. Hij werd dan ook vereerd als held. Maar was hij dat wel? Waarom nam Van Speijk26 bemanningsleden mee in een zelfgekozen dood?

 

Click to access the login or register cheese