Voorjaarsexcursie 2017

Willem van Oranje en Marnix van St. Aldegonde in Antwerpen

De Geschiedkundige Vereniging Oranje Nassau nodigt u uit voor de voorjaarsexcursie 2017 op zaterdag 20 mei 2017.

Het thema is dit jaar: Willem van Oranje en Marnix van St. Aldegonde in Antwerpen.

Het meest bijzondere aan deze excursie is dat we een bezoek zullen brengen aan het kasteel Marnix de Sainte Aldegonde in Bornem. We zullen daar door de huidige graaf John de Marnix de Saint-Aldegonde, 14de graaf van Bornem, worden ontvangen.

Het totale programma ziet er als volgt uit:

09.30 uur:           Vertrek met luxe touringcar vanaf station Den Haag Centraal

10.30 uur:           Tweede opstapplaats: Station Breda Prinsenbeek.

11.30 uur:           Aankomst bij de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen. Hier krijgen we een rondleiding en zullen speciale aandacht geven aan de St. Antoniuskapel waar een grafsteen ligt ter eere van Charlotte de Bourbon (1546/12547 – 1582) de derde vrouw van Willem van Oranje.

13.00 uur:           Bezoek aan de standbeelden van Willem van Oranje en Marnix van St Aldegonde. In de achtertuin van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is een meer dan drie meter hoog standbeeld geplaatst van Willem van Oranje en diens rechterhand Marnix van Sint-Aldegonde, de zogenaamde ‘buitenburgemeester’ van Antwerpen tijdens de jaren voor de val van de stad in 1585. Het gaat om een werk van de onlangs overleden Mechelse kunstenaar Jean-Paul Laenen. Het werk wordt omringd door zeventien zuilen, één voor elk van de toenmalige Zeventien Provinciën.
14.00 uur:           Vertrek naar Bornem. In de bus wordt gezorgd voor lunchpakketten. Op deze wijze kunnen we tijd winnen om nog een zeer interessant bezoek af te leggen.

15.00 uur:           Aankomst bij het kasteel Marnix de Sainte Aldegonde. Dit middeleeuws kasteel, dat dateert van 1007, werd heropgebouwd door Don Pedro Coloma in 1586. Het interieur van het kasteel biedt een mooie meubilering, talrijke schilderijen, een bibliotheek versierd met gravures van Breughel de Oude en een interessante tentoonstelling over de beroemde Philippe de Marnix, geboren in 1540 en rechterhand van Willem van Oranje.

In de bijgebouwen van het kasteel bevindt zich een mooi museum van paardenspannen.

We worden hier rondgeleid en de huidige graaf John de Marnix de Saint-Aldegonde heeft toegezegd ons te zullen verwelkomen.

17.00 uur:           Vertrek naar Nederland

18.00 uur:           Aankomst bij station Breda Prinsenbeek

19.00 uur:           Aankomst bij station Den Haag Centraal

De kosten voor deze complete dag bedragen € 57,50 per persoon. (inclusief busvervoer, toegangen tot de verschillende lokaties, gidsen en lunchpakket).

U wordt uitgenodigd om een introducé mee te nemen (om kennis te maken met de GVON). Het deelname tarief voor de introducé bedraagt € 62,50.

Gezien de voorbereidingen wordt u verzocht u zo snel mogelijk maar uiterlijk 30 april voor deze dag aan te melden. Het aantal deelnemers bedraagt maximaal 50 personen.

U kunt u aanmelden per e-mail: info@oranje-nassau.org
De kosten ad € 57,50 of € 62,50 per persoon wordt u verzocht gelijktijdig over te maken op bankrekeningnummer

NL 71 INGB 0000 0239 62 t.n.v. de Geschiedkundige Vereniging Oranje Nassau, onder vermelding van Voorjaarsexcursie 2017 GVON

Na aanmelding en betaling ontvangt u nadere informatie over de precieze opstapplaats.

Met vriendelijke groet,

Jim van der Meer Mohr

Voorzitter